Rólam

"Egy problémát nem lehet ugyanazzal a gondolkodásmóddal megoldani, amivel azt létrehoztuk." Einstein 


A gombok és én

Mint minden kisgyerek én is álmodoztam, játszadoztam, imádtam Anyukám dolgait nézegetni. Olyan sok szép különlegessége volt, mint például a gombok. Gyűjtögette őket, ha rátalált egy-egy gyönyörűségre, megvette, eltette... még Ő sem tudta, miért. 

Néha elővettük, tervezgettük, hogy mit is lehetne velük díszíteni. Akkor még nem volt ez a bőség a boltokban, akkor még egy gomb tényleg megújíthatott egy ruhát. 

Felnőttként hozzám kerültek ezek a gombok, nagy becsben tartottam mindet. 
Most értettem meg igazán az üzenetüket: igen, azt, hogy minden megújítható, minden széppé tehető, minden átváltoztatható és megváltoztatható.
Csak akarni kell! Egy kis bátorság, egy kis kreativitás, mert a lehetőség adott. Mindig lehet újragombolni... 
Én is gomboltam szürkén, fehéren, feketén, színesen, díszesen. Gomboltam félre, és gomboltam szabályosan. 
Ezek tapasztalásával vagyok most gazdagabb, és azzal a hittel és bizakodással, hogy mindig lehet újragombolni. 

Dr. Horváth Nóra

párkapcsolati tanácsadó, coach, mediátor


Sokat tanultam iskolákban, egyetemen, képzéseken szakemberektől és az élettől. 

Hálás vagyok azért a sok tudásért, tapasztalatért, ami segít engem nap, mint nap, hogy másként nézzek az életemre, az elém gördülő akadályokra. Hiszem, hogy a problémához való hozzáállásunk, saját igényeink felismerése, a másik megértése, a kommunikációnk az, mely meghatározza a megoldást. Boldog pillanatok, nehéz élethelyzetek, csalódások, veszteségek, újrakezdések, botlások, felállások, könnyen kapott dolgok, küzdések árán elért sikerek, bocsánatkérések, megbocsátások és a szűnni nem akaró kérdések, válaszok vittek és visznek a mai napig az önismereti úton.


Már nem tolom a felelősséget, már meg tudom köszönni az elém guruló követ, már nem szeretnék elesni benne, már nem szeretném kikerülni. 

Rálépek, hogy előrébb legyek! De ehhez pontosan látnom kell, hogy milyen is ez a kő valójában és pontosan ismernem kell magamat, hogy ne csak egyensúlyozzak rajta és egy óvatlan pillanatban leessek.


Hogyan született a gomboljuk újra?

A tanácsadások alkalmával azon gondolkodtam, mivel könnyíthetném meg a hozzám fordulók számára egy-egy helyzet feltárását, megértését, és a gombok ekkor kínálták fel magukat. Színeik, alakjuk egyszerre segít elvonatkoztatni, és közel hozni érzéseket, jellemeket, helyzeteket. 

Végezetül a gombok használata közben kristályosodtak ki a "gomboljuk újra..." elvei:

 • Más szemlélet, más hozzáállás
 • Szembenézés
 • Önmagunk és a másik megértése
 • Felelősségvállalás
Mindig van esélyünk és lehetőségünk újragombolni, a régi, kopott gombot fénylővé tenni,  és boldogan viselni!

Ha úgy érzed elakadtál, ...nem jó ez így, ...nem tudsz megbocsátani, úgy érzed, ...talán már nincs is értelme, vagy azt gondolod, ...nincs tovább...
Én azt gondolom, hogy ezek a mondatok fájó, de mégis könnyen kimondott, lehetőség nélküli válaszok.
Próbálkozhatunk, választhatunk, dönthetünk, még tanácsot is kérhetünk, a gombok pedig segítenek nekünk a találkozóinkon. Gyere, nézzünk rá másként!
Ne gombold be ugyanúgy, ha lehetőséged van másként is begombolni!

JOG, MEDIÁCIÓ, COACHING


Ügyvédként kezdtem mediációval foglalkozni, mert azt tapasztaltam magamon, hogy mindig mindenben az embert látom, az embert és az érzést nézem. Szentül hittem és a mai napig hiszek abban, hogy az igazságszolgáltató hatalom nem mindenható, igen gyakran - különösen válás, gyermekelhelyezés, öröklés, szomszédjogi, munkajogi esetekben - nem tud olyan ítélet születni, amivel a felek elégedettek lennének, még az sem, aki nyertes félként távozik úgy, hogy az ő kérelme győzedelmeskedett. 
Megviseli az embert a per, az, hogy a számára oly fontos dolog, ami napi szinten határozza meg az életét, hogylétét, érzéseit, mindentől letisztítva, tárgyilagosan, érzelemmentesen kerül a tárgyalóasztalra. Kerestem a lehetőségeket, ami egy jogi probléma esetén a hangsúlyt az ügyfélre teszi, vagy legalábbis őt is figyelembe veszi. 

Így kezdtem mediációval, közvetítéssel foglalkozni. Ez egy békés vitarendezési mód, ahol az a cél, hogy a felek a közöttük lévő problémára egy mindkettőjük által elfogadható megoldást találjanak. Jelentősége van a felek kommunikációjának, az értő figyelemnek, a szükségleteknek. Minél több problémára sikerült így megoldást találni, annál erősebben fogalmazódott meg bennem az igény, hogy a probléma mögé nézzek.
Erősítette ezt az a tapasztalás, hogy a közvetítés során szinte mindig az jött elő, hogy egyedi dilemmák, nehézségek állnak az konfliktus mögött. 

Sokszor maguk a felek fogalmazták meg, mennyire másként alakul és kezelhető egy probléma, ha szembe mernek nézni önmagukkal, és helyesen kommunikálnak. 

Ezért kerestem azt a módszert, azt a folyamatot, melynek segítségével mindenki mélyebbre és mélyebbre áshat magában, és egy támogató jelenlétében megtalálhatja a saját válaszát a kérdéseire, elakadás, döntéshelyzet esetén kijelölheti magának azt az utat, ami biztosan a sajátja, amin végig tud menni, hogy elérje a célját. 
Hiszek abban, és tapasztalom magamon, hogy a coaching megváltoztatja a mindennapjainkat, egy olyan új szemlétet, amit, ha átvezetünk az életünkbe, minőségi változásban lesz részünk, életünk minden terén.

Tanulmányaim

Képzések


Károli Gáspár Református Egyetem - Pszichológiai Intézet

 • Mentálhigiéniés szakember

ICEEFT - International Centre for Excellence in Emotionally Focused Therapy

 • Hold Me Tight - Ölelj át csoportvezetői tréner

Semmelweis Egyetem

 • Érzelmi fókuszú párterápia

Ébredések Alapítvány

 • Resztoratív koncepció és gyakorlat

Vista Verde 

 • Life Coach  képzés

Párkapcsolati Coaching és Mediációs Intézet 

 • Párkapcsolati tanácsadó képzés

Ketten Együtt Házassági Műhely 

 • PREPARE/ENRICH tanácsadó képzés

Vista Verde

 • Mediátor képzés

Szegedi Tudományegyetem 

 • jogász

Workshopok

 • Asszertív kommunikáció
 • Megcsalás kezelése
 • Gottmann módszer
 • Pszichológiai asszisztens

VÉLEMÉNYEK

Ezt írták rólam

Györgyi

40 éves

"Régóta ismerem Nórit, mint ügyvédet. Tapasztalatom vele kapcsolatban mindig is pozitív volt. Diszkrét, csupa szív és alapos embernek ismertem meg. Éppen ezért fordultam hozzá egy magánéleti problémával. Nagyon örülök, hogy így döntöttem. Nagyon jó érzés volt egy olyan emberrel beszélgetni, aki nem ítélkezik felettem, és aki nem akarja megmondani: NEKEM mi a jó. Megnyugtatóan tudtam rendezni a saját dolgaimat! Köszönöm!"

Gábor

32 éves

"Nem sok bizalmam volt a hasonló módszerekben, de egy barátom életében nagyon sok változás történt, miután elment a tanácsadó nőhöz, Horváth Nórához. Hát, nem volt egyszerű az elején, de Nóra türelme és megértése valahogy megváltoztatott bennem sok mindent. Az a legjobb, hogy sokat megtudtam saját magamról, és magabiztosabbnak érzem magam. Tök jó érzés!"

GONDOLATOK A HÁZASSÁGRÓL

Gombold újra!

Sok beszélgetés

A jó házasság alapja a sok beszélgetés.
Dolhai Attila 

A társadalom alapja

A társadalom legelső köteléke a házasság.
Elizabeth M. Gilbert 

Családok kötődnek össze

Az ember nem egy személlyel köt házasságot, hanem egy családdal.
Fritz Kahn 

Egymás kezét fogva

Egy párkapcsolat (...) soha sincs kész, soha nem nyeri el végső formáját. A jó párkapcsolat egy út, amelyet önálló lényként, a társunkkal közösen, az elköteleződés biztonságában járunk, ahol egymást ismerve, egymásra figyelve, egymással kommunikálva, egymás kezét szorítva jutunk át a kríziseken.  Sákovics Diana 

Az odatartozás igénye

Minden ember legmélyebb egzisztenciális szükséglete az a vágy, hogy tartozzon valakihez, aki szereti őt. A házasság rendeltetése, hogy betöltse a szeretet és az összetartozás iránti vágyunkat.
Gary Chapman 

Felemelkedni vagy elbukni

A lélektárs nem azt jelenti, hogy megismerkedtek, és aztán, mint a mesében, rózsaszín cukormázzal leöntve, boldogan éltek, míg meg nem haltok. A lélektársi kapcsolat gyakran nehéz szakaszokon megy keresztül. Ezekben az időkben lehetőség van a felemelkedésre is, meg az elbukásra is, kinek-kinek választása szerint.
Ara Rauch 

FORDULJ HOZZÁM BIZALOMMAL!